Tips & tricks
Att skriva bra anteckningar är viktigt för dig som pluggar. Här får du 5 tips på hur du skriver effektiva antecknar och vilka tillbehör som behövs.

Hur skriver man bra anteckningar? 5 tips!

Att skriva bra anteckningar är viktigt för dig som pluggar. Här får du 5 tips på hur du skriver effektiva antecknar och vilka tillbehör som behövs.

#Planering #Guider och Tips #Student



Att ta anteckningar på ett effektivt sätt är inte så enkelt som man kanske kan tro. Det är lätt hänt att man (i smått panik) försöker att krafsa ner vartenda ord som läraren säger för att inte missa viktig information. Resultatet kan ofta bli ett virrvarr av kluddrig text där du har svårt att se och förstå vad du faktiskt har skrivit. Dessutom – minns du vad läraren sa under lektionen, eller var du alldeles för fokuserad på dina anteckningar?

Att använda olika anteckningstekniker gör det enklare att strukturera upp dina noteringar, så att du kan ta det lite lugnare, reflektera över informationen och lyssna på föreläsningen - samtidigt!

5 sätt att förbättra dina anteckningar


  • Tydliga rubriker - Rubriker hjälper din hjärna att snabbt få en tydlig bild av de viktigaste avsnitten som tas upp under föreläsningen eller lektionen. Har du tid över? Gör rubrikerna roligare genom att släppa loss din kreativitet! Hitta inspiration genom att kika på hur vår vän @fialottajanssondesign trollar fram fantastiska veckodagar. Här kan du även ladda ner en gratis stencil för lettering.

  • Punkter – Det kan kanske kännas enklare att bara skriva ut hela meningen prick som läraren säger den, men du kommer tacka dig själv i efterhand om du punktar upp informationen i fraser i stället. Så mycket lättare att läsa sen, vi lovar!

  • Håll det kort med förkortningar - Håll dina punkter och anteckningar så korta som det bara går och förkorta där du kan! Till exempel kan du använda förkortningar som ”&” istället för ”och”, eller förkorta ord och skriva ”bakt” istället för ”bakterier” varje gång din biologilärare säger ordet. Det kommer att spara både tid, energi och ge dig en bättre helhetsbild.

  • Jobba med färger – Studier har visat att färger hjälper vår hjärna att minnas bättre. Till exempel kan du använda pennor i olika färger för att skriva viktiga ord, eller markera dem med en överstrykningspenna.

FIXA ANTECKNINGSPENNOR


  • Använd bilder - Oavsett om diagram, flödesscheman eller läckra doodles är din grej eller ej så är det toppen att använda det visuella för att hjälpa din hjärna att komma ihåg information. Vill du att det ska gå extra snabbt sätter ett klistermärke eller två lite extra design på dina anteckningar!



Varför ska man ta anteckningar?


Många lärare skickar ut material om sin föreläsning eller lektion, så varför ska du egentligen ta egna anteckningar under tiden som den pågår? Jo, för genom att ta egna anteckningar blir du mer alert eftersom du aktivt behöver engagera dig i materialet och informationen som presenteras. Det hjälper dig att fokusera din uppmärksamhet på föreläsningen eller diskussionen, vilket gör dig till en mer aktiv deltagare i inlärningsprocessen snarare än en passiv lyssnare. Att engagera sig gör att du både förstår ämnet bättre och att informationen enklare fastnar.

Att ta anteckningar hjälper dig dessutom att organisera och strukturera informationen på ditt eget sätt. För även om du tar hjälp av dessa anteckningstekniker så kommer dina anteckningar att vara unika för dig och anpassade efter hur du bäst lär dig.

Och juste, det finns ju inte bara tekniker för anteckningar, utan också många smarta studietekniker. Läs mer om 5 bra studietekniker och hur du pluggar smartare - inte hårdare.


Anteckna i din almanacka


När du designar din almanacka finns det många möjligheter att göra val som får almanackan att passa extra bra in i ditt pluggliv. Exempelvis val av veckolayout, timplan, månadsöversikt och olika temasidor. Massor av linjerade ark med gott om plats för anteckningar är en riktig pluggfavorit!

Får du beslutsångest, saknas tiden, eller tycker du att det är rätt nice att det redan finns en färdig almanacka för dig som student? Klicka hem Studentalmanackan, där vi redan valt ut det bästa för dig!


JAG VILL HA STUDENTALMANACKAN



Vår blogg: Tips & Tricks

Årsöversikt för 2025 – Gratis att ladda ner!

Ge ditt hem en stilfull touch samtidigt som du får koll på året! Vår årsöversikt för 2025 är här – helt gratis att ladda ner och skriva ut. Perfekt att sätta upp på väggen som både överblick och inspiration.

Mobilbakgrunder för 2025

Piffa din mobil med en ny, fräsch bakgrund varje månad. Här finns ett helt gäng supersnygga wallpapers för 2025 att ladda ner!

Julstämning med önskelistor & klistermärken

Maxa julstämningen med hjälp av våra julklistermärken och gratis nedladdningsbara önskelistor, som dessutom matchar!

Omdömen på Trustpilot