start / Tips & Tricks / #
Starta en bullet journal: En guide till Bujo-boken
Bullet journaling är planeringsmetoden som kombinerar kreativitet, reflektion och struktur i en och samma bok. Så här skapar du din egen i vår Bujo-bok!
Har du länge sneglat på alla snygga bullet journal-bilder på nätet och undrat hur man egentligen skapar en egen bujo? Vi hjälper dig! I den här guiden kan du lära dig lite om grunderna i bullet journaling, inspireras av de olika idéerna för smarta uppslag och bekanta dig med vår version av detta planeringsverktyg, Bujo-boken!
Tillsammans med kreatören Julia Strycek (@somekind.art) har vi satt ihop en liten bildguide till Bujo-boken. Här får du kika på de förtryckta sidorna som ingår och som är tänkta att ge dig ett ramverk där du kan få utlopp för din egen kreativitet. Lite som ett bullet journal-skelett för den som kanske inte hinner eller vill skapa helt egna uppslag från scratch.
Här får du också lära dig vilka sidor du alltid behöver ha i början av din bujo-bok, exempelvis den viktiga indexsidan och symbolförklaring.
Bujo-boken består av tre sektioner: prickade sidor + årsöversikter, weekly logs, och mood & habit trackers + prickade sidor. Följ med när Julia förklarar varje del och visar exempel och idéer från sin egen Bujo-bok!
SEKTION 1 I BUJO-BOKEN: Prickade sidor + årsöversikter
Bujo-boken innehåller prickade sidor både i början och slutet för att du ska kunna skapa de specifika sidor och uppslag som du vill ha där.
Index-sidan
Det finns vissa sidor som utgör grunden i bullet journal-strukturen; en av dem är index-sidan.
- En egen innehållsförteckning är en av de nödvändiga sidorna i en bujo, säger Julia. Med hjälp av den får jag en bra överblick av innehållet och kan snabbt hitta fram till rätt månad, tracker eller anteckningssida.
Key & cover page
En annan sida som alltid behöver finnas i en bujo är en så kallad key. Bullet journal-systemet använder sig av några olika bassymboler för att beskriva saker som läggs in i kalendern, och har även symboler som visar om nånting är avklarat eller om det skjuts upp till framtiden.
- Jag skapar alltid min key längst fram i min bujo. Sen använder jag symbolerna i veckouppslagen för att planera in mina uppgifter, möten och anteckningar. En tom cirkel står för alla to dos och en ifylld cirkel betyder att uppgiften är klar. Om jag stryker över cirkeln skjuts uppgiften fram till imorgon, och så jag skriver in den på nästa dag. Pilen indikerar en anteckning. Asterisken markerar händelser och utropstecknet använder jag för att skriva ner idéer, säger Julia och fortsätter:
- För att få in ännu mer individualitet och personlighet i min bujo, gillar jag att börja boken med en egendesignad Cover Page. Här väljer jag färger och motiv som jag gillar extra mycket, eftersom sidan kommer följa med mig under hela året.
- Sidor med mina personliga mål är de viktigaste för mig i min bullet journal. Därför använder jag gärna ett helt uppslag så att jag har gott om plats att dela upp livet i enskilda delar. Här skriver jag ner många små mål för det nya året.
When Did I Last & Lovely Letters
- Det finns en When Did I Last-sida i alla mina bujos, säger Julia. Jag tycker att den här översiktssidan är supersmart, eftersom jag då alltid vet när jag senast gjorde specifika saker (sånt som jag inte behöver göra alltför ofta). För att göra detta skriver jag bara upp det datum jag senast gjorde en speciell grej bredvid vimpeln, t.ex. en back-up på min mobil. På det viset håller jag koll på alla de sakerna under året.
- Har du några minnen du vill spara, t.ex. bio- eller entrébiljetter, biljetter till en konsert eller fina brev som du skulle vilja samla på ett ställe? Då är din bullet journal den perfekta platsen för det. Jag gillar att använda ett hemmagjort kuvert för detta. Det gör du enkelt genom att ta ett kvadratiskt pappersark och placera det så att ena spetsen pekar mot dig. Sen viker du upp nedre hörnet till mitten. Vik sen även höger och vänster spets mot mitten, och tills sist försluter du kuvertet med en valfri bit washitejp.
Future Log
- En översikt över året borde alltid finnas i med en bullet journal, en s.k. future log. I de fördesignade sidorna för 2023 har jag tillräckligt med utrymme för att skriva ner alla födelsedagar, firanden, resor, semestrar, viktiga händelser och möten på en gång. Det ger mig en bra överblick över hela året. Bujo-bokens future log för 2024 erbjuder redan nu plats för årets första möten. Detta är väldigt praktiskt för att kunna planera framåt.
SEKTION 2 I BUJO-BOKEN: Weekly logs
Weekly logs, eller veckoöversikterna är själva hjärtat i din bujo. De här uppslagen har en prickad vänstersida där du kan skapa boxar för veckans dagar, och en redan formgiven högersida med plats för anteckningar, to dos och annat du vill ta med för veckan.
Veckouppslag - juni
- Med en tabell kan veckoöversikter, kallade weekly logs på bujo-språk, skapas snabbt och enkelt. Sen skriver jag bara veckodagarna i rutorna. Jag brukar också lägga till en liten kalender för respektive månad (juni i detta fall).
- Jag använder höger sida för min att göra-lista, för att hålla koll på veckouppgifterna. En tracker får förstås inte heller saknas! Jag föredrar att spåra mina vanor varje vecka, så min tracker kompletterar veckoöversikten perfekt. Dessutom har jag fortfarande plats på sidans nedre del för mina veckomål, som jag brukar ta från min målsida i början av boken. Med små doodles och olika typsnitt designar jag sedan båda sidorna som jag vill.
Veckouppslag - augusti
- I augusti trollade jag fram en praktisk layout igen med en svart fineliner. Några highlights med överstrykningspennan luckrar upp layouten. Här kan du också se hur jag använder symbolerna (s.k. bullets) för att planera min vecka. Jag skriver ofta ner ett litet citat för veckan, vilket ger mig daglig motivation.
- Om du inte gillar att måla så mycket själv kan du enkelt designa ditt veckouppslag med vackra klistermärken. Jag använde några klistermärken för min att göra-lista, min tracker och blommorna. Ett tips är att använda en huvudfärg för hela uppslaget, som t.ex. rosa här. Detta gör att designen blir mer enhetlig och att den inte distraherar dig från den väsentliga planeringen heller.
Cover page - oktober
- Jag designar ofta en cover page för respektive månad. Jag väljer ett specifikt tema och färgpalett. För oktober bestämde jag mig för att göra några mysiga höst-doodles också. Det gör att jag ser fram emot hösten, och jag älskar att använda min bullet journal för en kreativ paus!
- Bredvid covern hittar du min master att göra-lista för oktober. Här kan jag samla alla uppgifter som ska göras under månaden och sen placera ut dem i de olika veckorna. Jag skrev också ner några månadsmål. P.S. Positiva påminnelser kan vara till hjälp för ett bra mindset, så jag skriver regelbundet ner små anteckningar i min bujo så jag alltid kan se dem där.
Veckouppslag - oktober
- Jag designade en av mina favoritlayouter med endast highlighters och nummerklistermärken. Sen lägger jag till veckodagarna med lite snygg lettering så kan planeringen börja! Några remsor washitejp fullbordar layouten. I oktober kunde jag använda utrymmet på höger sida för en inköpslista, min habit tracker och en att göra-lista. Som för varje vecka skrev jag även ner mina veckomål här.
SEKTION 3 I BUJO-BOKEN: Mood & Habit Trackers + Prickade sidor
Att spåra sina vanor och humör är vanligt inom bullet journaling. Du kan göra det enkelt i en liten veckokalender, där du skriver upp vilka dagar du t.ex. gör en fysik aktivitet. Men man kan också spåra humör och vanor i en illustrerad tracker, som de som är inkluderade i Bujo-boken. LÄS MER OM TRACKERS HÄR.
Umbrella tracker
- Med umbrella trackern kan jag enkelt spåra både min sinnesstämning och mina vanor. I augusti använde jag de fördesignade sidorna för att nå mitt mål att läsa mer i år. För detta använde jag olika färger för att se exakt hur många sidor jag läser varje dag. På så sätt håller jag koll, kan se framsteg och blir motiverad att fortsätta läsa varje dag!
Leaf tracker
- I oktober använde jag den praktiska leaf trackern för att öva på att måla mer under månaden. Jag använde olika färger för att symbolisera de olika målarsätten. Varje dag färglade jag ett blad för att dokumentera mina framsteg. På så sätt lyckades jag hålla mig motiverad hela månaden och komma lite närmare mitt mål!
Books to read
Watchlist
Wish list
- Alla mina önskemål för 2023 hittar du på min önskelista. Jag samlar dem i min bullet journal och delar upp listan i de saker som jag behöver och de saker som jag vill köpa bara för att jag gillar dem!
Gift list
- Presentlistan ger mig gott om plats för presentidéer till vänner eller familj som jag kommer på under hela året. Det bästa med det: Jag glömmer inte längre idéerna och har ofta rätt idé redo när den behövs!
Bucket list
- Jag älskar bucket-listor! Jag gör en bucket list inte bara för varje säsong utan även för varje år. Här gör jag anteckningar om olika resmål och skriver ner alla platser som jag verkligen vill se.
Yearly reflection
- En årlig reflektion hjälper till att se tillbaka på året som gått. Jag skapar alltid ett uppslag i min bullet journal som jag kan fylla i mot slutet av året. Sedan tänker jag på all de saker jag är tacksam för. Specifika minnen, ögonblick, nya färdigheter, uppnådda mål och genomförda projekt. Dessutom använder jag reflektionen för en liten inblick i det nya året, funderar på vad som kan gå bättre och hur jag föreställer mig det nya året, avslutar Julia.
Så summan av kardemumman är att en bullet journal inte behöver vara så krånglig - det blir precis vad du gör det till! Klicka hem din Bujo-bok idag och testa själv!
Vår blogg: Tips & Tricks
Sätt mål för 2025
Ladda ner målsättningsmallen Månadens mål och få hjälp att uppnå dina mål - varje månad under hela 2025!
Gör juletiketter av Personliga klistermärken med egna foton
Gör julklapparna mer personliga! Hur? Jo, med skräddarsydda juletiketter som du fixar med hjälp av Personliga klistermärken med egna foton. Låt oss visa dig hur du gör!
Året som gått - reflektionsmall
2024 närmar sig sitt slut och 2025 står för dörren. Ta några minuter och fundera över det gångna året. Vad är du nöjd med och vad vill du förbättra nästa år? Ladda ner vår reflektionsmall här!