start / Tips & Tricks / #
Illustratören Angelica Lucaci om skapande & mental hälsa
Kreativitet, skapande & mental hälsa – vad har dem gemensamt egentligen? Läs vår intervju med illustratören Angelica Lucaci (@hejnum) som kom att handla om självkritiskhet, mental hälsa och våra nya temasidor Fyll med mönster som vi tagit fram i samarbete med henne.
Angelica Lucaci är kanske mest känd för sina underbara målarböcker för vuxna. Sen 2014 har hon jobbat som illustratör, och har de senaste åren ökat på sin kreativa verktygslåda med att utbilda sig till trädgårdsarkitekt. Men vägen till ett gott självförtroende inom skapandet har inte varit spikrak.
- Först i vuxen ålder har jag insett att jag alltid haft extremt höga krav på mig själv. Jag har i princip aldrig kunnat vara nöjd med det jag skapat och kom till en punkt där jag behövde börja tillåta mig själv att göra det som i mina ögon var fel eller konstigt, att skapa mest för skapandets skull. Jag försökte strunta i min inre kritiker och istället låta mottagaren uppfatta resultatet och själv värdera om det var bra eller dåligt.
Under många år ritade Angelica teckningar som till slut hamnade på hög, eftersom hon inte var tillräckligt nöjd för att våga visa upp dem för omvärlden. Efter en tid gav hennes man henne ett ultimatum; antingen skulle han slänga dem, eller så skulle hon börja visa upp sina verk.
- Det satte fart i mig och gjorde att jag skapade ett Instagramkonto under pseudonymen @hejnum, och vågade där börja publicera det jag skapat. Ganska snabbt därefter fick jag göra min första illustration till en kund. Under sammanlagt 11 år jobbade jag som lantmäteriingenjör och ägnade mig åt Hejnum på sidan av och fick också under den tiden chans att släppa flera målarböcker.
Foto: Bodil Bergqvist
I takt med att illustrationsuppdragen började ramla in, växte också självförtroendet och hon kunde börja lita på att det hon skapade faktiskt var av värde och att folk uppskattade det.
- Jag vill dock poängtera att, trots att jag nu vågar visa vad jag gör och ibland faktiskt kan känna mig stolt, så är det ett livstidsjobb att fortsätta känna att jag duger. Jag jobbar hårt med min inre kritiker, VARJE DAG.
Eftersom vi hela tiden matas med kreativa skapelser via sociala medier kan det, enligt Angelica, vara svårt att hitta sin egen röst i bruset och att sluta jämföra sig själv och ens förmågor med andra.
- Det som du och dina händer skapar är unikt och det är det som är styrkan!
Foto: Bodil Bergqvist
Genom åren har Angelica hållit i workshops där deltagare i alla åldrar fått öva sig på att vara kreativa, och inte fokusera så mycket på resultatet, utan mer på samspelet mellan hjärna, öga och hand. Att bara vara kreativa och skapa utan att värdera slutresultatet.
Det är också precis det som är tanken bakom de temasidor som vi tagit fram tillsammans med Angelica, Fyll med mönster. Dessa kommer hjälpa dig att pausa från vardagen en stund för att enbart fokusera på pennans rörelser mot pappret. Själva motivet är redan skapat det enda du ska göra är att långsamt fylla i de olika fälten med linjer och prickar, abstrakta mönster och former. Och självklart finns ett litet mönsterbibliotek som du kan hämta inspiration från! Ladda ner vår freebie här nedan för att få ett smakprov på temasidorna du kan beställa till din almanacka eller Mixbok.
Foto: Bodil Bergqvist
Inspiration hittar Angelica på många olika ställen: i naturen, från en musikslinga eller ett träningspass, tid med nära och kära och djupa samtal.
- Jag blir otroligt inspirerad av att få gå på workshops med likasinnade, och det finns nåt väldigt starkt i kvinnors nätverkande och kraften i att peppa varandra. Jag drivs väldigt mycket av andra kreatörer som bjuder på sig själva och lyfter andra.
Foto: Bodil Bergqvist
Enligt Angelica har skapande och kreativitet ett enormt samband med mental hälsa och self-care. Det handlar om att vara snäll mot sig själv, släppa på prestationskraven och att se det vackra i att det du skapar är helt unikt!
Angelicas 3 tips för att utveckla kreativiteten och samtidigt boosta den mentala hälsan:
1. Sätt dig ner och kladda på ett papper, precis som man gjorde när man pratade i hemtelefonen med sladd och inte kunde gå iväg nånstans. Det är kravlöst och lätt att låta pennan gå när tankarna är hos den person man pratar med.
2. Anmäl dig till en kurs/workshop eller nåt annat kreativt. Gärna nåt helt nytt för att du inte ska sätta för höga krav på dig själv! Exempelvis kransbindning, ljusstöpning, fotografi, keramik Kolla efter kurser på Medborgarskolan eller nåt folkuniversitet där du bor. Och när du väl går dit: tänk inte på resultaten, utan försök att bara ha en härlig stund!
3. Ta fram papper och penna, googla på nåt repetitivt mönster och försök härma efter bästa förmåga, men kopiera inte! Börja på en liten yta för att det ska vara lätt att fylla med mönster och fundera över hur mönstret känns i handen. Det häftiga här är att hjärna, ögon och hand får en gemensam uppgift som sammankopplar dig och skapar ett samspel, och du kommer snabbt känna hur du går ner i varv. Det är faktiskt ingen slump att denna typ av övningar används för personer som har koncentrationssvårigheter eller depression eftersom man måste vara fullt fokuserad och träna sig själv i att vara helt närvarande.
Så - plocka upp pennan, sätt på din favoritmusik och flyt med!
---
Vill du läsa mer om eller komma i kontakt med Angelica? Du hittar hennes Instagramkonto @hejnum här, och hennes Instagramkonto @tradgardsfabriken här. Glöm inte att hälsa från oss!
Vår blogg: Tips & Tricks
Sätt mål för 2025
Ladda ner målsättningsmallen Månadens mål och få hjälp att uppnå dina mål - varje månad under hela 2025!
Gör juletiketter av Personliga klistermärken med egna foton
Gör julklapparna mer personliga! Hur? Jo, med skräddarsydda juletiketter som du fixar med hjälp av Personliga klistermärken med egna foton. Låt oss visa dig hur du gör!