start / Tips & Tricks / #
Roligare städning med våra nya sidor Ordning & Reda + Freebie för hela familjen
Med inspiration från städ- och organisationsikonerna Marie Kondo och Paulina Draganja har vi tagit fram sidor som hjälper dig komma igång med att städa, organisera och rensa hemma. Och missa inte att ladda ner vårt städschema – helt gratis!
#Freebies #Inspiration #Organisera #Guider och Tips
Att städning och rensning blivit en populär sysselsättning det senaste året har väl inte kunnat undgå många. Men hur gör man för att slippa storstäda varje vecka? Finns det nån magisk formel som gör att hemmet automatiskt håller sig rent och organiserat?
Visst önskar man att så var fallet, men enligt oss själva har vi lyckats fixa en minst lika bra lösning - nämligen genialiska verktyg för att du ska få sinnesfrid hemma! Visst blir du lite nyfiken nu?
Med inspiration från de två stora städ- och organisationsikonerna Marie Kondo (@mariekondo) och Paulina Draganja (@forvaringsdrottningen) har vi skapat de ultimata städsidorna som passande nog kallas Ordning & Reda, och här ingår tre olika sidor: Storrensa ditt hem, Organisera ditt hem och Städschema. Sidorna finns dessutom på svenska!
Är det inte rätt onaturligt att äga en massa saker som varken ger oss glädje eller är vad vi behöver? säger Marie Kondo i sin bok Konsten att städa. Den städning hon pratar om är inte dammsugning eller putsning av fönster - utan att ordna upp våra livsutrymmen och föremål så att vi blir lyckligare.
Så storrensar du ditt hem
Sidan Storrensa ditt hem är inspirerad av Maries drastiska rensningsmetod och passar perfekt för dig som vill ha eller behöver en rejäl förändring. Kanske upplever du att du har alldeles för många saker du inte behöver och som dessutom är svåra att hålla ordning på. Med denna slutsida får du hjälp att formulera en målbild, ställa raka frågor till dig själv och mäta ditt resultat. Vi tror att du kommer få en stående förändring som både du och ditt hem kommer må bra av!
Men när man ska rensa, hur och i vilken ände börjar man? Egentligen handlar det bara om att ta tag i en kategori i taget. För om du istället städar ett rum åt gången är risken stor att du upptäcker fler och fler områden i ditt hem där liknande prylar finns förvarade. Nyckeln till att slippa detta är att ta fram ALLT från samma kategori, exempelvis alla böcker eller alla kläder, och rensa en kategori i taget. Genom att göra detta, samt att förvara liknande prylar på samma ställen, riskerar du inte att behöva gå igenom samma saker flera gånger om. Dessutom får du en bra överblick på vad du faktiskt har hemma!
Så städar du enligt Marie Kondo
För att lyckas rensa ut rätt saker har Marie Kondo ett bra och faktiskt ganska enkelt tillvägagångssätt; när du tagit fram t.ex. alla dina kläder och lagt de framför dig, kan du ta upp ett plagg i taget och ställa dig själv tre frågor:
- Gör det mig glad?
- Fyller det en praktisk funktion?
- Är det känslomässigt betydelsefullt för mig?
Om du svarat ja på någon av dessa frågor bör du behålla plagget. Om svaret på alla frågor däremot blev nej så är det dags att göra sig av med det. Nästa steg är att fundera på hur du kan förvara plagget på ett sätt som gör att du använder det, samt att ge det sin alldeles egna, speciella plats. Kläder som hänger undangömda har större risk att inte bli använda, trots att man egentligen tycker om dem. Strukturen är ju ofta det som gör att hemmet förblir städat och undanplockat!
Organisera hemma
Och på tal om struktur går vi vidare till nästa sida Organisera ditt hem, som är inspirerad av Paulina Draganja och hennes bok Organisera och förvara hemma ett projekt i veckan. Ett hem är levande och ska få vara stökigt ibland. Men det kan även leda till frustration, och då är det dags att ta tag i oredan.
Denna sida är ett perfekt verktyg som hjälper dig att komma igång och förstå i vilken ände du ska börja, bestämma när det ska göras, vem som har ansvar för att det genomförs och uppföljning av resultatet. Skriv en lista på alla områden du tycker behöver organiseras, och glöm inte att ta hjälp av familjen. Prioritera sen utefter vad som känns viktigast att börja med och glöm inte att fira förbättringen med valfri belöning!
Enligt Paulina finns det tre faktorer som är viktiga att tänka på och ta hänsyn till för att skapa och behålla ordningen i ett hem; rätt förvaring, rätt struktur och rätt rutiner.
Förvaringen är viktig och utformas efter vad du ska förvara, hur ofta och var du ska använda det. Med andra ord gäller det att ta fram en förvaring som passar ihop med när och var i hemmet du använder en specifik sak. Om du t.ex. behöver komma åt innehållet i en låda varje vecka är det bästa att den finns lättillgänglig, medan den kan vara lite mer svåråtkomlig om du bara behöver den nån gång per år. Samla alltså liknande kategorier i samma förvaring så att du vet vad som finns var, baserat på hur ofta du behöver det.
Att ha rätt struktur handlar om att gruppera samma kategori av saker tillsammans och tänka igenom vad som hör hemma var, så att det är logiskt för hela familjen. Om man t.ex. använder plattången varje morgon, är ju det smartaste att förvara den i badrumsskåpet. Risken är annars stor att den blir liggandes på handfatet och att det går lång tid innan den hamnar på sin plats igen. Gör det så enkelt som möjligt både för dig själv och din familj att upprätthålla strukturen och ordningen hemma!
Rätt rutiner handlar helt enkelt om att få in de rutiner som krävs för att behålla ordningen. Om vi inte får in vanan att ställa tillbaka saker på sina platser så spelar vare sig organiseringen eller förvaringen nån roll. Ta hjälp av varandra, hela familjen! Det handlar ju om ett gemensamt ansvar, och om man hjälps åt blir inte bördan så stor.
Med dessa tre steg tror vi att du kommer lyckas skapa och upprätthålla ordningen hemma!
Den sista, men absolut inte minsta sidan, kallar vi Städschema. Med den här kan du se när du senast gjorde dina städrutiner och få hjälp att hitta ett mönster för hur ofta du vill få det gjort. Fyll i veckonummer i schemats överkant och sen är det dags att kryssa i de uppgifter du utför under aktuell vecka. Låt veckorna gå och du kommer upptäcka vilken städfantast du är!
Vi tror och hoppas att dessa slutsidor kommer inspirera och göra dig ännu mer motiverad till att skapa en bättre struktur och ordning hemma. Ditt hem kommer definitivt att tacka dig!
För att ta användningen av sidorna till nästa nivå kan du använda våra To Do-klistermärkesark. Dessa mini-klistermärken med söta ikoner, flaggor och vimplar hjälper dig att hinna med och komma ihåg alla måsten. Visst låter det toppen!
Städscheman - ladda ner gratis
Som grädden på moset har vi tagit fram inte bara en, utan två(!) freebies till dig att ladda hem.
Familjens Städschema kan du skriva ut och använda till att engagera hela familjen i alla olika vardagssysslor. Dela upp vem som gör vad och sätt ett klistermärke för varje gång nån slutfört en uppgift. På så sätt blir det ännu roligare att städa!
Städschema fungerar på ungefär samma sätt sätt fast ett litet klistermärke varje gång du slutfört en uppgift och du får då en tydlig överblick kring vad som redan är städat och vad som behöver städas. Precis som när du använder slutsidan med samma namn kommer du inse efter bara några veckor vilken städfantast du är!
Lycka till med städningen, rensningen och organiseringen. Och kom ihåg det kommer kännas sååå bra när du är färdig!
Vår blogg: Tips & Tricks
Året som gått - reflektionsmall
2024 närmar sig sitt slut och 2025 står för dörren. Ta några minuter och fundera över det gångna året. Vad är du nöjd med och vad vill du förbättra nästa år? Ladda ner vår reflektionsmall här!
Få full koll på din ekonomi – utan krångel!
Att göra en budget behöver inte vara tråkigt – och nej, du behöver faktiskt inte sitta med Excel i timmar. Vi har tagit fram smarta ekonomimallar som gör det lättare (och roligare!) att hålla koll på pengarna.
Guide till våra temasidor
Våra temasidor är ett smörgåsbord av möjligheter. Följ med när vi går igenom varje kategori temasidor som vi erbjuder när du designar din almanacka, systemkalender eller Mixbok.